Keptos bulvės Liono stiliumi su sūriu įdarytais veršienos kotletais
Evelina
Kaip žinia, bulvės nei man, nei kitiems tautiečiams neatsibos niekada. Vakar ryte atsikėliau po vakarienės kupinos bulvių ir pasakiau sau – „Evelina, gal jau padarykime pertrauką su tomis bulvėmis, kiek gali tu jas ėst?“ Pertrauka tęsėsi iki 18 valandos tą pačią dieną, kai – būdama Meksikoje – sugalvojau nueiti į vokiečių restoraną ir užsisakyti bulvių košės su smulkinta, kepinta šonine (beveik spirgai, tik mažiau riebu) ir grybų padažu (riebu, kaip pridera). Nuo savęs nepabėgsi, o ir bulvių patiekalų pasaulyje tiek, kad galima būtų valgyti po naują kiekvieną dieną. Gal jau metas „Karantino kuchnią“ pervadinti į „Bulvių kuchnia“?
Su Liono bulvėmis man seniau neteko susidurti, bet kai pamačiau kiekį sviesto šio prancūziško stebuklo receptuose, supratau, kad tokia cholesterolio bomba yra tobulas pasirinkimas man. Kaip garnyrą prie bulvių pasirinkau kotletus. Taip, taip, mano pasaulyje bulvės yra patiekalo žvaigždė, o mėsa – garnyras. Pastaruoju metu pamilau veršieną ir veršienos faršą, tad kotletus dariau iš jo. Nerimavau, kad tona sviesto gali man suteikti nepakankamai pageidaujamo cholesterolio, todėl kotletus įdariau sūriu, kad garantuotai užkirsčiau kelią galimam cholesterolio deficitui.
Jums reikės
Bulvėms:
1 kg nuskustų ir griežinėliais supjaustytų bulvių;
100 g sviesto (kai kurie naudoja ir sviestą, ir aliejų, bet aš esu team butter);
100 g fermentinio sūrio (aš deformavau griežinėlius, bet dar geriau būtų naudoti kubeliais pjaustytą sūrį);
2 šaukštų majonezo;
0,5 smulkiai supjaustyto svogūno;
miltų;
druskos;
pipirų
Eiga
Faršą, majonezą, druską, pipirus ir pusę smulkinto svogūno gerai sumaišome kokiame nors puode. Suformuojame kotletus ir į vidų įdedame sūrio (žr. nuotraukas). Kotletus apvoliojame miltuose ir kepame aliejuje, kol paruduos. Juos taip pat galima kepti ir orkaitėje. Man pačiai labiausiai patinka iš pradžių kotletus apkepti keptuvėje, o po to juos perkelti į orkaitę pasikaitinti vidutinėje temperatūroje pusvalanduką.
Judėkime prie bulvių. Pradėkime nuo svogūno kepimo. Įkaitinkime sviestą ir sudėkime į jį svogūnų griežinėlius dešimčiai minučių.
Nors dauguma receptų siūlo bulves pradžioje apvirti, man šis žingsnis pasirodė nereikalingas, nes ploni bulvių griežinėliai ir taip iškepa pakankamai greitai. Todėl siūlau mesti žalius bulvių griežinėlius tiesiai į sviestuotų ir lengvai karamelizuotų svogūnų jūrą. Kepame, kol bulvės taps auksinės spalvos ir pakankamai minkštos – apie 25 minutes.
Pasūdome, įdedame smulkintų petražolių ir toje pačioje keptuvėje viską sumaišome.
Bulves patiekiame su kotletais ir salotomis ar raugintu agurkėliu.