Yra toks paplitęs posakis apie tris prancūzų virtuvės paslaptis. Tai – sviestas, sviestas ir sviestas. Mūsų liaudies išmintis byloja, kad sviestu košės nepagadinsi, o virtuvės šefai juokauja, kad mažai yra patiekalų, kurių, teisingai pagamint nepavykus, sviestu nepataisysi. #GastroHedonistas šiandien serviruoja visiškai nesėkmėms atsparų receptą, nes sviestui talkon ateina dar ir grietinėlė.
Ponai ir ponios, pristatau jums vištienos fricassee.
Fricassee (frikasė – VLKK past.) – tai klasikinis prancūziškas baltasis padažas, kurį, garantuoju, pamilsite nuo pirmo šaukšto ir gaminsite kiek tik džinsai leis!
Jums reikės:
6 vnt. vištienos šlaunelių su oda;
2 v. š. alyvuogių aliejaus;
4 v. š. sviesto;
1 vnt. svogūno;
1 vnt. morkų;
1 vnt. salierų stiebų;
200 g pievagrybių;
2 v. š. miltų;
150 ml balto sauso vyno;
500 ml vištienos sultinio;
200 ml grietinėlės;
žiupsnio petražolių;
žiupsnio čiobrelių;
druskos;
juodųjų pipirų
Eiga:
Aukštabortėn keptuvėn kliūstelim aliejaus bei porą šaukštų sviesto ir ant smagios kaitros apskrudinam pasūdytą ir papipirintą vištieną, po ~5 minutes iš abiejų pusių.
Vištieną atidedam šonan, pamažinam kaitrą iki vidutinės, sudedam likusį sviestą ir beriam smulkintas daržoves ir grybus. Pamaišydami pakepam 5 minutes, suberiam miltus, išmaišom, kepam dar minutę.
Supilam vyną, pamaišydami kepam, kol pusė jo nugaruos (5-7 min).
Supilam grietinėlę bei sultinį, suberiam žoleles ir išmaišom. Grąžinam keptuvėn vištieną ir paliekam lėtai paburbuliuoti 15 minučių ir voilà!