„Karantino kuchnia“ dietų nesilaiko: išniekinta prancūziška klasika
Ingredientų paruošimas:15 m
Gaminimas:1 h
Viso:1 h 15 m
Porcijos:4
Kuchnia:prancūzų 🇫🇷
Patiekalas:garnyras pietūs vakarienė

„Karantino kuchnia“ dietų nesilaiko: išniekinta prancūziška klasika

Evelina

  

Turbūt dauguma jau pastebėjo, kad aš be galo mėgstu tobulinti klasiką savotiško niekinimo būdu. Kodėl į makaronų patiekalą turėčiau dėti 20 gramų sūrio, jei tikrai žymiai skaniau su 40? Kodėl į daugiaryžį turėčiau dėti varganą gabaliuką sviesto, jei galiu sudėti visą pakelį? Jei pastarasis jau atidarytas. Kodėl ant mano cepelino uždėjo tik penkis spirgučius, kai jų turi būti ne mažiau 50?! Ne visi mes laikomės dietų, tad prašom netaupyti „mūsų sąskaita“.

Yra toks prancūziškas bulvių ruošimo metodas – „au gratin“. Aš esu didelė griežinėliais pjaustytų bulvių mylėtoja ir kartais mėgstu tokias pasigaminti. Vienas iš būdų yra tokias bulves išmaudyti bešamelio ir sūrio vonioje ir mesti į orkaitę. Tačiau man kalorijų ir riebalų niekuomet negana, todėl aš padažo pasidariau trigubai ir dar pridėjau saliamio. Pripažinsiu – tą naktį sapnavau košmarus. Bet buvo verta.

Lyrinis nukrypimas. Kažkodėl prisiminiau tuos laikus, kai mano vyras gyveno kitame mieste, o aš namie likusi viena su šuniu vis tiek mėgdavau kepti cielą vištą, o ne kokią ten vištos šlaunelę. Nei aš valgysiu tiek, nei ką. Žinau, kad šuo tikrai padės. Dar žinau, kad vištą kepu tik dėl traškios ir sūrios skūros.

Long story short, vieną vakarą mano vakarienė buvo tokia: tiesiog suvalgiau odą nuo visos vištos, o visą likusią baltą mėsą (po nukaulinimo) atidaviau savo mielai Cookie.

Jums reikės:

  • 6–8 bulvių, supjaustytų plonais griežinėliais (jei tingime, bulvių neskutame);
  • 50 gramų sviesto;
  • 50 gramų miltų;
  • 500 ml pieno;
  • 250 gramų tarkuoto sūrio (čederio ar panašaus);
  • 1 patinkančiu būdu supjaustyto svogūno;
  • griežinėliais pjaustyto saliamio, kitos dešros arba šoninės;
  • druskos

Eiga:

  1. Gaminame bešamelį. Pakaitiname sviestą, sumaišome jį su miltais, įpilame šilto pieniuko. Kaitiname, kol užvirs, ir paverdame dar kelias minutes. Aš tai nuolat maišau jį. Geras jausmas – joga. Pasūdome.
  2. Į bešamelį sudedame tarkuotą sūrį. Vėl gerai išmaišome, kol išeis sūrio padažas. Paragaujam. Gėris ar ne? Beragaudami visko nesuėdam.
  3. Dideliame inde bulves, svogūnus ir dešrą sumaišome su sūrio padažu.
  4. Perkeliame šią kalorijų bombą į kepimo indą. Uždengę kepame apie valandą 150 laipsnių karštyje. Atidengę pakepame dar 30–40 minučių (su vėjeliu gali būti ir mažiau – stebime vaizdą ir siekiame rudai auksinės spalvos).

Saldžių sapnų!

Straipsnis skelbtas 15min.lt

Dalinkitės su likimo draugais, gyvenančiais užsienyje:   

Facebook Pinterest Reddit Twitter

Tęsk storėjimą su žemiau esančiais receptais:

Keptos bulvės Liono stiliumi su sūriu įdarytais veršienos kotletais Liono bulvės
Mėsa prancūziškai Mėsa prancūziškai
Vištienos „Fricassee“ Vištienos „Fricassee“
Bobausiai su smidrais ir olandišku padažu Bobausiai su smidrais