Šventiniai šaltibarščiai su ikrais, Chalapos paprikomis, kaparėliais ir krienais: drąsiau, skonis – neįtikėtinas
Evelina
Šaltibarščiai tikrai užimą ypatingą vietą mano širdyje. Todėl turbūt su jokiu patiekalu nesu dariusi tiek eksperimentų, kiek su šaltibarščiais.
Prieš keletą metų net sukūriau jiems dedikuotą grupę feisbuke. Kai kažką dažnai valgai, norisi tai įamžinti internete. O ir šiaip jei nepasidalinai, vadinasi nevalgei.
Grupėje tiek aš, tiek kiti nariai išbandėme gaminti šaltibarščius su begalę nuo klasikos gerokai nutolusių ingredientų. Krienai, garstyčios, marinuoti agurkėliai buvo dar tik pradžia. Chalapos paprikos, kaparėliai, plėšyta kiauliena, ikrai – čia jau įdomiau.
Be ingredientų aptarimo, diskutuojame ir kitomis svarbiomis temomis – „su kiaušiniais ar be?“; „merkti bulves sriuboje ar ne?“; „valgyti iš karto, po valandos ar kitą dieną?“
Kaip ir kada juos valgyti, jums nepatarinėsiu – spręskite patys. Bet šiandien norėjau pasidalinti šventiška šaltibarščių versija su ne kartą patikrintais ir tikrai VYKUSIAIS eksperimentiniais šaltibarščių ingredientais.
Priedų čia tikrai nemažai, bet ir nesiūlau tiek su šaltibarščiais žaisti kasdien. Tačiau kodėl gi šios daugumos lietuvių mylimos sriubos nepakėlus į visai kitą lygį ir nepatiekus kaip pagrindinio patiekalo, pavyzdžiui, per savo gimtadienį?
Pagrindinė skanių šaltibarščių paslaptis: kiekvieną žingsnį atlikti atidžiai ir su meile – leisti daržovėms pasimarinuoti, tinkamai supjaustyti, atitaikyti tobulą rūgštelę.
Jums reikės:
1 litras kefyro;
1 litras šaltibarščių rūgpienio;
0,5 litro raugintų pasukų arba, jei mėgstate kiek rūgščiau, airano;
2 smulkiai supjaustyti trumpavaisiai agurkai;
1 smulkiai supjaustytas marinuotas agurkas;
krapai;
svogūnų laiškai;
stiklainis mėgstamų marinuotų burokėlių (geriausi būna iš tetos ar močiutės);
šaukštas krienų;
šaukštas garstyčių;
šaukštas agurkų marinato;
šaukštas kaparėlių marinato;
šaukštas Chalapos paprikų marinato;
druska;
juodieji pipirai
Patiekimui reikės (2 asmenims):
1 kietai virto kiaušinio (aš savuosius dedu 8 minutėms į verdantį vandenį);
poros šaukštelių raudonų ikrų (rinkitės arba tuos, kuriuos mėgstate, arba tuos, kuriuos įperkate);
2 ridikėlių;
1 smulkiai supjaustyto trumpavaisio agurko;
poros šaukštelių kaparėlių;
poros šaukštelių Chalapos paprikų;
šakelės krapų;
2 šaukštų mėgstamo arba turimo acto;
žiupsnelio druskos;
žiupsnelio cukraus.
Šaltibarščių pagrindo gamyba:
Pirmiausia paruošiame žalumynus, nes jiems reikės valandėlę pasimarinuoti. Smulkiai supjaustome svogūnų laiškus ir krapus. Sutriname juos su druska. Sumaišome su šviežiais agurkais bei marinuotu agurku. Leidžiame pastovėti valandą arba bent tiek, kiek užtruks paruošti kitas sriubos dalis.
Į trintuvą sudedame visus burokėlius, krienus, garstyčias, agurkų marinatą, kaparėlių marinatą ir Chalapos paprikų marinatą. Sutriname iki vientisos masės – svarbu, kad neliktų jokių gumuliukų;
Į didelį indą supilame pasukas arba airaną, kefyrą, šaltibarščių rūgpienį, trintus burokėlius ir agurkų-žalumynų masę. Pastarieji turėjo išleisti nemažai kvapo ir skysčio – visas skystis būtinai keliauja į pačią sriubą. Pasūdome šaltibarščius pagal skonį ir įdedame šiek tiek juodųjų pipirų. Gerai sumaišome. Šaldytuve palaikome šaltibarščius valandą arba tiek laiko, kiek užtruks paruošti bulves bei pabarastukus-papuošimus.
Ingredientų, kuriais puošime šaltibarščius, gamyba:
Šie papildomi skanėstai – ne tik dėl vaizdo. Jie sriubai suteiks ir šviežumo, ir traškumo. O tai itin aktualu valgant šaltibarščius antrą arba trečią dieną, o taip siekiant šventiškesnio pateikimo.
Griežinėliais supjaustome ridikėlius ir pamarinuojame juos su actu, druska ir cukrumi. Tokie ridikėliai įgaus skonį jau po kelių minučių, o šaldytuve išsilaikys tikrai ne vieną dieną, jei nuspręsite ruošti daugiau ateities porcijoms.
Lygiai taip pat pamarinuojame smulkiai supjaustyta agurką.
Pateikimas: arba kiekvieną priedą padedame ant stalo atskirame indelyje ir leidžiame svečiui pačiam įsidėti, ko nori; arba atsargiai į lėkštes sudedame viską patys: pusę kiaušinio, kaparėlius, agurkus, ikrus ir t. t.