Šmakalas ir bulvės su garstyčiomis
Ingredientų paruošimas:20 m
Gaminimas:3 h
Viso:3 h 20 m
Porcijos:4
Kuchnia:lietuvių 🇱🇹 Vaistas nuo pagirių
Patiekalas:pietūs vakarienė

Šmakalas ir bulvės su garstyčiomis

Evelina

  

Šis šmakalas gaminamas su saulėgrąžu kefyru, todėl tinkamas laktozės netoleruojantiems arba per Kūčias.

Jums reikės:

  • 1 sūdytos silkės iš statinės ar sveriamos (šiaip jeigu esat baltarankiai kaip aš, tiesiog naudokite sūdytos silkės filė – nebus autentika, bet bus greičiau ir nereikės išdarinėti);
  • 2 stiklinių lukštentų saulėgrąžų;
  • 2 šaukštų citrinos sulčių;
  • svogūnų laiškų;
  • krapų;
  • šviežiai maltų juodųjų pipirų;
  • bulvių;
  • aliejaus bulvių kepimui;
  • poros šaukštų garstyčių grūdeliais

Gaminimas:

  1. Pradėkime nuo veganiško kefyro, kurį galima paruošti iš anksto. Saulėgrąžas užpilkite didesniu kiekiu vandens ir palikite mirkti mažiausiai dvi valandas. Mirkytas ir nukoštas saulėgrąžas trintuvu sutrinkite iki kreminės tyrės. Praskieskite vandeniu iki pageidaujamos konsistencijos.
  2. Išdarytą ir nuluptą silkę pačirškinkite ant sausos keptuvės. Naudokite maksimalų karštį. Kai silkė apskrus ir taps auksine žuvele, ją susmulkinkite ir išimkite kaulus. Susmulkintą silkę, krapus ir laiškinius svogūnus dedame į puodą ir užpilame kefyru. Į viską dar pridedame juodųjų pipirų ir pastatome į šaldytuvą bent pusvalandžiui, kad skoniai gerai susipažintų vienas su kitu.
  3. Patiekti su apkeptomis bulvėmis. Išvirkite supjaustytas bulves. Užberkite druskos ir pipirų. Pašlakstykite aliejumi. Kepkite 200 laipsnių temperatūroje apie valandą. Paruoštas bulves sumaišykite su garstyčiomis. Tokios bulvės bus skanios tiek karštos, tiek šaltos.

Pastaba: šmakalui itin tinka tarkuotas česnakas. Litrui naudokite nedidelę skiltelę. Su baltais svogūnais irgi išeina ryškesnis skonis. Spręskite pagal tai, su kuo sutinkate Kūčias – priešu ar princu.

Straipsnis skelbtas 15min.lt

Facebook Pinterest Reddit Twitter

Tęsk storėjimą su žemiau esančiais receptais:

Traškūs bulviniai blynai su silke Bulviniai blynai su silke
Cepelinai Cepelinai
Bulvinės bandos ant kopūstlapio su grietinės ir šoninės padažu Bulvinės bandos
Šventiniai šaltibarščiai su ikrais, Chalapos paprikomis, kaparėliais ir krienais: drąsiau, skonis – neįtikėtinas Šaltibarščiai