Okroška, balta šaltsriubė iš Rusijos: kaip ją gaminti ir nenusivilti?
Ingredientų paruošimas:10 m
Gaminimas:30 m
Viso:40 m
Porcijos:4
Kuchnia:rusų 🇷🇺 Vaistas nuo pagirių
Patiekalas:pietūs „starteris“

Okroška, balta šaltsriubė iš Rusijos: kaip ją gaminti ir nenusivilti?

Evelina

  

Nežinau, ar čia labiausiai klasikinė Okroška pasaulyje. Daug kas staugia, kad būtinai su gira turi būt. Kiek žinau, gira bet kokia netiks – nesaldi ten kažkokia, specifinė eina. Dariau pirmą kartą, tai nusprendžiau nerizikuot ir daryt su kefyru – kai kuriems slavams būtent tai ir tai yra klasika.

Jums reikės:

  • litras kefyro (tinka ir pasukos; manau kitą kartą miksuosiu 5050);
  • 2 kietai virti ir susmulkinti kiaušiniai;
  • 100 gramų smulkiais kubeliais pjaustyto kiaulienos kumpio (aš naudojau virtą kiaulienos kumpį; tiks ir šlapenkė);
  • svogūnų laiškai ir krapai (tiek, kiek dedat į šaltibarščius, tiek dėkit ir čia);
  • 2 smulkiais kubeliais supjaustyti trumpavaisiai agurkai;
  • keli ridikėliai (nebūtina, bet gerai atrodo);
  • dvi bulvės;
  • du šaukštai acto (vienas bulvių virimui; kitas – kad suteiktų sriubai rūgštelės);
  • druska

Eiga:

  1. Nuskutame bulves ir supjaustome smulkiais kubeliais. Užverdame vandenį ir įpilame į jį vieną šaukštą acto. Verdame bulves uždengę puodą 10 minučių. Svarbu, kad bulvės nepervirtų ir nesuminkštėtų. Atsikratome vandens ir bulves atvėsiname. Tiesą sakant, nelabai suprantu, kodėl niekas taip bulvių neruošia baltai mišrainei. O gal ruošia?
  2. Pusę bulvių ir visus supjaustytus ingredientus sumetame į puodą, sumaišome ir padruskiname. Likusias bulves kol kas atidėkime į šoną. Iš daržovių išėjo nebloga mišrainė, kurios dalį galime atidėti į šoną (vėliau pasakysiu, ką daryti su atidėta dalimi).
  3. Viską užpilame kefyru ar pasukomis, acto šaukštas ir padedame į šaldytuvą kokiam pusvalandžiui.
  4. Liko pusė bulvių. Ką daryt su jom?! Apkepinti sviestuke! Tai nėra klasikinis variantas, bet tikrai verta atlikti šį paskaninimą.
  5. Patiekiame sriubą su apkepintomis bulvelėmis šalia arba įmetame jas į sriubą.

Bonus track:

Jeigu atidėjote dalį sriubos masės be kefyro į šoną, kaip prašiau, dabar turėsite dar ir mišrainę. Šaukštas majonezo ir šaukštelis garstyčių. Turite mišrainę sveikesnę ir skanesnę už mūsų mylimą baltąją.

Pastabos:

Šiuo atveju gaminau paprastu, gana klasikiniu būdu, be jokių ten krienų ir garstyčių, kaip aš mėgstu daryti su šaltibarščiais, bet mano nuomone, čia tikrai verta įdėti šaukštelį baltų (!) krienų ir kokius 2–3 sriubinius šaukštus agurkėlių marinato. Duos sriubai daugiau charakterio.

Straipsnis skelbtas 15min.lt

Dalinkitės su likimo draugais, gyvenančiais užsienyje:    

Facebook Pinterest Reddit Twitter

Tęsk storėjimą su žemiau esančiais receptais:

Paaštrinta okroška Paaštrinta Okroška
Žemaitiškas šmakalas Šmakalas
Aštriai rūgšti baltųjų grybų sriuba su vištiena Grybų sriuba
„Sancocho“ – vištienos sriuba iš Panamos Panamietiška vištienos sriuba