Bobausiai su smidrais ir olandišku padažu
Ingredientų paruošimas:45 m
Gaminimas:1 h
Viso:1 h 45 m
Porcijos:6
Kuchnia:lietuvių 🇱🇹 prancūzų 🇫🇷
Patiekalas:pietūs

Bobausiai su smidrais ir olandišku padažu

GastroHedonistas

   

Šis receptas yra pirmas naujoje platformoje. Exciting times!

Karantinas Dzūkijos miškuose turi privalumų. Vienas jų – bobausiai. Tai bene labiausiai neįvertintas Lietuvoje augantis grybas. Gal dėl juose esančio giromitrino – toksiškos, virškinimo sistemą veikiančios medžiagos. Tačiau yra vaistų kaip ją pašalinti, skaitykite žemiau. Žinau, kad yra bobausius džiovinančių ir valgančių juos po 3 mėnesių. Per tiek laiko giromitrinas suyra savaime.

Bobausiai puikiai dera su smidrais aka šparagais, kurie yra pirmoji metų daržovė. Druskininkų turguje vietinių smidrų neradau, tai teko tenkintis įvežtiniais, bet sezono metu Vilniuje visada perku juos iš Simo aka Geras šparagas. Jis yra, ko gero, geriausias smidrų augintojas Lietuvoje.

Smidrus, o ir visą derinį, man geriausiai palydi olandiškas padažas. Vienas iš penkių prancūzų virtuvės motininių padažų dažniausiai randamas ant Benedikto kiaušinių. Įprastai plakamas dubenyje virš verdančio vandens vonelės, bet geroji žinia yra ta, kad yra atrastas paprastesnis pradedantiesiems atsparus būdas.

Jums reikės:

  • 1 kg bobausių;
  • 50 g rūkytų lašinukų;
  • 1 vnt svogūno;
  • 6 saujos smidrų;

Olandiškam padažui:

  • 250 g sviesto;
  • 10 ml citrinos sulčių;
  • 2 vnt. kiaušinio trynių;
  • druskos;
  • juodųjų pipirų

Eiga:

  1. NBobausius gerai nuplauname po šaltu vandeniu ir pamerkiame šaltame vandenyje keliom valandom, kad atmirktų smėlis. Dar kartą perplauname, jei grybai dideli – supjaustom pusiau ar į ketvirčius. Giromitrinas pasišalina kai bobausius pavirinam 3 kartus po 15 minučių, užverdant vandenį nuo šalto.
  2. Susmulkinam lašinukus ir pakepinam keptuvėje. Kai nuskaidrėja riebalas, beriame smulkiai pjaustytą svogūną, pakepam porą minučių ir sudedam bobausius. Apkepinam viską kartu.
  3. Olandiškas padažas paprastuoju būdu: sviestą ištirpinam padažiniame puodelyje ir ant nedidelės ugnies užverdam iki pradės burbuliuoti. Į aukštą ir nebūtinai gražų, bet siaurą indą, į kurį vos telpa blenderis, įpilam 2 šaukštus vandens, įleidžiam trynius, išspaudžiam citrinos skiltelę. Įstatom blenderį, išplakam viską ir lengva srovele pilame karštą sviestą. Plakame dar porą minučių, kol tūris padvigubėja ir susiformuoja kremiška emulsija.
  4. Nuskutam luobelę nuo apatinės smidrų kotelių dalies. Juos dedam į verdantį, būtinai nesūdytą vandenį ir paverdam 2-3 minutes.
  5. Lėkštėn dedam bobausius bei smidrus, juos užklojam padažu ir padekoruojam pvz., smulkiai kapotais česnakų laiškais. Voilà!
Facebook Pinterest Reddit Twitter

Tęsk storėjimą su žemiau esančiais receptais:

Čičinsko kepsniai – nostalgija dvelkiantis skanėstas iš Panevėžio Čičinsko kepsniai
Vištienos „Fricassee“ Vištienos „Fricassee“
Orkaitėje keptų „princesių cepelinų“ receptas: išbandykite! Kepti cepelinai
Patys skaniausi „Jūratės“ kotletai „Jūratės“ kotletai