Pavlova – desertas, kurio pristatinėti turbūt nereikia. Šis dieviškas morengo, plaktos
grietinėlės ir uogų bei vaisių saldumynas ne tik atrodo žavingai, bet ir yra nerealiai skanus.
Tai puikus pakaitalas tortams ar pyragams, kai norisi lengvesnio varianto, nes pavlovoje nėra
jokių miltų, o pagrindines natas groja šviežios uogos bei vaisiai.
Pasitaiko, žmonės prisibijo gaminti pavlovą, nes morengai – šiek tiek lepus reikalas. Vis dėlto
laikydamiesi keleto paprastų taisyklių ir juos išsikepsite be jokio vargo:
o Inde, kuriame plaksite morengus, neturi būti jokių vandens ar riebalų likučių. Tad
prieš naudojant geriausia kruopščiai apžiūrėti ir išvalyti.
o Geriausia naudoti kuo smulkesnį cukrų. Jei tokio rasti nepavyksta, galima pasmulkinti
galingame blenderyje.
o Cukrų į baltymus pilti svarbu labai iš lėto, nedideliais kiekiais.
o Baltymus su cukrumi būtina išplakti iki gero standumo (kad apvertus indą jie liktų
vietoje).
o Kepant morengą vengti durelių darinėjimo ir leisti jam visiškai atvėsti orkaitėje.
o Iki patiekimo morengą būtina laikyti sausai, o uždėjus grietinėlę bei papuošimus
patiekti iškart. Drėgmė – pats didžiausias morengo priešas.
Jums reikės:
Morengui:
4 didelių ar 5 mažesnių kiaušinių baltymų (kambario temperatūros);
200 g. smulkaus balto cukraus;
1 a. š. vanilės ekstrakto;
1 a. š. šviesaus acto (naudojau baltojo vyno actą);
1 a. š. kukurūzų krakmolo;
Papuošimui:
300 ml grietinėlės (35 proc. riebumo)*;
2 v. š. smulkaus balto cukraus*;
Didelės saujos braškių;
Didelės saujos aviečių;
2 pasiflorų + 1 papuošimui;
Keleto šakelių šviežios mėtos
Super drėgnam desertui galima naudoti 450 ml. grietinėlės ir 3 v. š. cukraus
Eiga:
Kiaušinio baltymus dideliame dubenyje plakikliu (vidutiniu greičiu) paplakame, kol
suputos. Tuomet nuolatos plakdami (dideliu greičiu) po 1 šaukštą suberiame cukrų.
Plakame tol, kol baltymai taps balti, blizgūs ir standūs (apvertus dubenį masė turi
tvirtai laikytis vietoje), o patrynus masę tarp pirštų nesijaus cukraus kristalų.
Supilame actą, vanilės ekstraktą ir kukurūzų krakmolą. Plakame mažesniu greičiu dar
maždaug minutę.
Orkaitę įkaitiname iki 120 laipsnių. Ant kepimo popieriaus pieštuku nusibrėžiame 26
cm. skersmens apskritimą. Plokščios kepimo skardos kampuose šaukšteliu padedame
po lašelį morengo masės. Apverčiame popieriaus lakštą išpiešta puse žemyn
(morengo lašiukai priklijuos popierių, kad šis laikytųsi stabiliai). Užpildome apskritimo
kontūrą baltymų mase. Silikonine mentele paformuojame statesnius apskritimo
kraštus, o per vidurį padarome švelnią įdubą.
Dedame skardą su morengu į įkaitintą orkaitę (viduriniame aukštyje) ir kepame 20
min. Tuomet sumažiname kaitrą iki 100 laipsnių ir kepame morengą dar apie 1
val. 40 min. Paskui išjungiame kaitrą ir leidžiame morengui visiškai atvėsti. Geriausia
uždarytoje orkaitėje jį palikti išdžiūti pernakt. Atvėsusį morengą atsargiai atkabiname
nuo popieriaus ir perkeliame ant lėkštės, kurioje serviruosime desertą.
Uogas, pasifloras ir mėtas nuplauname ir kuo geriau nusausiname. Braškės
pasmulkiname perpus ar į 4 dalis, pasifloras perpjauname per pusę.
Grietinėlę išplakame su cukrumi iki standumo. Supilame ir tolygiai paskirstome ant
morengo viršaus. Tuomet išskobiame dviejų pasiflorų minkštimą ir pilame ant
grietinėlės. Vieną perpus perpjautą pasiflorą statome ant pavlovos viršaus. Tuomet
aplink išbarstome uogas ir mėtų lapelius. Iškart patiekiame.