Pavlova su pasifloromis ir uogomis Foto: Dominykas Liberis
Ingredientų paruošimas:20 m
Gaminimas:25 m
Viso:45 m
Porcijos:8
Kuchnia:australų 🇦🇺
Patiekalas:desertas

Pavlova su pasifloromis ir uogomis

Nikoleta Kacaitė

   

Pavlova – desertas, kurio pristatinėti turbūt nereikia. Šis dieviškas morengo, plaktos grietinėlės ir uogų bei vaisių saldumynas ne tik atrodo žavingai, bet ir yra nerealiai skanus. Tai puikus pakaitalas tortams ar pyragams, kai norisi lengvesnio varianto, nes pavlovoje nėra jokių miltų, o pagrindines natas groja šviežios uogos bei vaisiai.

Pasitaiko, žmonės prisibijo gaminti pavlovą, nes morengai – šiek tiek lepus reikalas. Vis dėlto laikydamiesi keleto paprastų taisyklių ir juos išsikepsite be jokio vargo:

o Inde, kuriame plaksite morengus, neturi būti jokių vandens ar riebalų likučių. Tad

prieš naudojant geriausia kruopščiai apžiūrėti ir išvalyti. o Geriausia naudoti kuo smulkesnį cukrų. Jei tokio rasti nepavyksta, galima pasmulkinti galingame blenderyje. o Cukrų į baltymus pilti svarbu labai iš lėto, nedideliais kiekiais. o Baltymus su cukrumi būtina išplakti iki gero standumo (kad apvertus indą jie liktų vietoje). o Kepant morengą vengti durelių darinėjimo ir leisti jam visiškai atvėsti orkaitėje. o Iki patiekimo morengą būtina laikyti sausai, o uždėjus grietinėlę bei papuošimus patiekti iškart. Drėgmė – pats didžiausias morengo priešas.

Jums reikės:

Morengui:

  • 4 didelių ar 5 mažesnių kiaušinių baltymų (kambario temperatūros);
  • 200 g. smulkaus balto cukraus;
  • 1 a. š. vanilės ekstrakto;
  • 1 a. š. šviesaus acto (naudojau baltojo vyno actą);
  • 1 a. š. kukurūzų krakmolo;

Papuošimui:

  • 300 ml grietinėlės (35 proc. riebumo)*;
  • 2 v. š. smulkaus balto cukraus*;
  • Didelės saujos braškių;
  • Didelės saujos aviečių;
  • 2 pasiflorų + 1 papuošimui;
  • Keleto šakelių šviežios mėtos

  • Super drėgnam desertui galima naudoti 450 ml. grietinėlės ir 3 v. š. cukraus

Eiga:

  1. Kiaušinio baltymus dideliame dubenyje plakikliu (vidutiniu greičiu) paplakame, kol suputos. Tuomet nuolatos plakdami (dideliu greičiu) po 1 šaukštą suberiame cukrų. Plakame tol, kol baltymai taps balti, blizgūs ir standūs (apvertus dubenį masė turi tvirtai laikytis vietoje), o patrynus masę tarp pirštų nesijaus cukraus kristalų.
  2. Supilame actą, vanilės ekstraktą ir kukurūzų krakmolą. Plakame mažesniu greičiu dar maždaug minutę.
  3. Orkaitę įkaitiname iki 120 laipsnių. Ant kepimo popieriaus pieštuku nusibrėžiame 26 cm. skersmens apskritimą. Plokščios kepimo skardos kampuose šaukšteliu padedame po lašelį morengo masės. Apverčiame popieriaus lakštą išpiešta puse žemyn (morengo lašiukai priklijuos popierių, kad šis laikytųsi stabiliai). Užpildome apskritimo kontūrą baltymų mase. Silikonine mentele paformuojame statesnius apskritimo kraštus, o per vidurį padarome švelnią įdubą.
  4. Dedame skardą su morengu į įkaitintą orkaitę (viduriniame aukštyje) ir kepame 20 min. Tuomet sumažiname kaitrą iki 100 laipsnių ir kepame morengą dar apie 1 val. 40 min. Paskui išjungiame kaitrą ir leidžiame morengui visiškai atvėsti. Geriausia uždarytoje orkaitėje jį palikti išdžiūti pernakt. Atvėsusį morengą atsargiai atkabiname nuo popieriaus ir perkeliame ant lėkštės, kurioje serviruosime desertą.
  5. Uogas, pasifloras ir mėtas nuplauname ir kuo geriau nusausiname. Braškės pasmulkiname perpus ar į 4 dalis, pasifloras perpjauname per pusę.
  6. Grietinėlę išplakame su cukrumi iki standumo. Supilame ir tolygiai paskirstome ant morengo viršaus. Tuomet išskobiame dviejų pasiflorų minkštimą ir pilame ant grietinėlės. Vieną perpus perpjautą pasiflorą statome ant pavlovos viršaus. Tuomet aplink išbarstome uogas ir mėtų lapelius. Iškart patiekiame.
Facebook Pinterest Reddit Twitter

Tęsk storėjimą su žemiau esančiais receptais:

Pavlova Pavlova
Skrebutis su avokadu „Kalėdinė eglutė“ Skrebutis su avokadu
Braškinis biskvitas su braškiniu kremu Braškinis biskvitas
Varškinės obuolių spurgos Varškinės obuolių spurgos