Čičinsko kepsniai – nostalgija dvelkiantis skanėstas iš Panevėžio
Evelina
Karantinas tapo savotišku vintažinių patiekalų renesansu. Vieni iš naujo atrado batoną su
šlapenke, kiti nuėjo kiek toliau – iki Kuršėnų vyniotinio, o treti iš žuvies pirštelių ėmė statyti
molekulinės gastronomijos pilis. Apie dešrelių aštuonkojus net nekalbėsiu – šį „kuchnių“
brendimo laikotarpį praėjo bene kiekvienas kuchnietis.
Aš tuo tarpu išgyvenu nemirštančios gruzdinimo aliejuje klasikos etapą. Praeitą savaitę
gaminau čeburekus, o šįkart siūlau išbandyti kai ką unikalesnio, mažiau nusibodusio ir labai
labai panevėžietiško – garsiuosius Čičinsko kepsnius.
Čičinsko kepsniai – tai bulvių tešla su mėsos įdaru. Kai kurie naudoja ir dešreles, bet faršo
įdaras yra tikroji autentika. Galima naudoti jautieną, kiaulieną ar jų mišinį. Aš rekomenduoju
išbandyti jautienos faršą (jei dar rastumėt brandinto…) su šalto rūkymo kiaulienos šonine.
Čičinsko kepsniai su aštriais svogūnais
Jums reikės:
5 nuskustų ir išvirtų bulvių;
300 g jautienos faršo (ar kokį rasite šaldytuve);
75 g šalto rūkymo šoninės (supjaustytos kubeliais);
0,5 smulkiai pjaustyto svogūno;
kiaušinio;
druskos;
juodųjų pipirų;
šaukštelio saldžiosios paprikos miltelių;
šaukštelio česnakų miltelių;
šaukšto bulvių krakmolo;
miltų (nenurodau kiekio, nes jų reikės ir tešlai, ir kočiojimui, tai turėkite pakankamai
viskam);
aliejaus kepimui
Svogūnams:
0,5 smulkiai pjaustyto svogūno;
smulkiai pjaustytų aitriųjų paprikų;
šaukštelio cukraus;
šaukštelio druskos;
1 žaliosios citrinos sulčių
Eiga:
Sutriname bulves, įberiame į jas bulvių krakmolą ir išmaišome. Mano tešla gavosi
skystoka, tad į ją įbėriau miltų pagal poreikį.
Ant miltais pabarstyto paviršiaus iškočiojame tešlą. Supjaustome ją ilgomis, bet gana
siauromis (apie 3 cm), juostelėmis.
Paruošiame mėsos įdarą. Sumaišome faršą su šonine, druska, pipirais, česnakų
milteliais, paprikos milteliais, smulkiai pjaustytu svogūnu ir kiaušiniu. Suformuojame
plonas dešreles.
Dešreles apvyniojame tešlos juostelėmis ir kepame įkaitintame aliejuje iki lengvo
rudumo. Aliejaus reikia tiek, kad kepsniai būtų apsemti iki pusės.
Rekomenduoju Čičinsko kepsnius patiekti su aštriais svogūnais: sumaišykite,
svogūnus, aitriąsias paprikas, cukrų, druską ir žaliųjų citrinų sultis. Toks pagardas
labai tiks ir ant kitų mėsos patiekalų ar kiaušinienės.