Ar jums irgi taip būna, kad nusiperkat šviežios duonos, bet niekad nespėjat jos suvalgyti? Man taip nuolat nutinka su visokiom ciabattom. Suvalgai ryte riekę, antrą dieną padarai tą patį, o trečią ji jau tinkama tik paukščiukams maitinti. Bet užtat krutonams būtent tokios, ne pirmo šviežumo duonos, ir reikia. Šie krutonai uždarame inde gali stovėti ilgai ir po to juos sėkmingai naudosite salotoms ir sriuboms.
Jums reikės:
kelių dienų senumo ciabatta;
kietojo sūrio (parmezano pvz.);
poros česnako skiltelių;
druskos;
alyvuogių aliejus (nebūtina);
prieskonių (nebūtina, bet aš dėjau džiovintus „Chimichurri“ prieskonius)
Eiga:
Supjaustom duoną kubeliais ir sumetam juos į gilesnį indą. Sutarkuotą sūrį sumaišome su česnaku (tarkavau per mažiausias tarkos skylutes), prieskoniais (jei naudojame) ir trupučiu druskos. Viską sumaišome su duonos kubeliais. Būsimus krutonus suberiame ant blėkos ir pašlakstome alyvuogių aliejumi.
Šie krutonai gaunasi itin traškūs, todėl sriuboje į košę jie taip greitai nepavirs. Kepame 180 laipsnių temperatūroje apie 20 minučių, kol paauksuos. Reikia stebėti, nes sudegs jie gana greitai. Aš kol nuvariau į dušą, tai pagal kvapą supratau, kad reikia bėgt į virtuvę nespėjus apsirengti. Bet viskas gavosi OK.