Mano planas buvo gaminti žymųjį gruzinų patiekalą klasikiniu būdu. Aš ir klasika – skamba kaip anekdotas. Ar labai nutolau nuo standarto, spręskite jūs. Visu pirma, man net nepavyko rasti to pageidaujamo mažo, mielo viščiuko lavonėlio, kuris čia labiausiai tiktų. Vietoje jo, gavau didelę storą šaldytą vištą, kuri į mano keptuvę net netilpo – ypač išskleista. „Dar geriau“, – pagalvojau aš sau ir pridūriau: – „Šiandien pagaminsiu tik pusę jos: ir likučių bus mažiau, ir rytoj kažkas naujo iš likusios pusės gausis.“ Pandemijos metu nevalia lakstyti po parduotuves tobulo paukščio beieškant. Todėl grįžau namo su savo šaldyta karve, peržiūrėjau kelis receptus ir, kaip visada, nusprendžiau gaminti savaip. Mano variante – daug pomidorų padažo, todėl šį viščiuką labiausiai tinka patiekti su ryžiais. Bet aš vis tiek 99 % atvejų renkuosi bulves.
Vištienai paruošti reikės:
pusės išskleistos vištos (naudojau apatinę dalį, bet galite rinktis ir sparnus ar tiesiog norimus vištienos gabaliukus);
česnako galvos (nuluptos ir sutraiškytos);
1 citrinos sulčių;
pusės šaukštelio druskos;
pusės šaukštelio maltų pipirų;
pusės šaukštelio svogūnų miltelių;
pusės šaukštelio paprikos (tinka ir rūkyta);
aliejaus
Padažui:
vištienos sultinio;
dosnaus kalendros kuokšto;
supjaustyto svogūno arba svogūnų laiškų;
skardinės pomidorų savo sultyse arba pomidorų padažo (ne kečupo)
Eiga:
Išmasažuokite vištieną aliejumi. Tam prireiks apie šaukšto aliejaus.
Sumaišykite prieskonius su citrinos sultimis ir pamaloninkite vištą dar viena masažo sesija.
Keptuvėje įkaitinkite apie tris šaukštus aliejaus. Padėkite vištą į keptuvę taip, kad skrudintųsi jos oda. Kepti vidutinėje temperatūroje uždengus dangčiu apie 25 minutes. Idealiu atveju, ant vištos reiktų užmesti kokią plytą ar kitą sunkų daiktą, bet nusprendžiau neeksperimentuoti svetimoje virtuvėje, kurioje ir vyko šis kepimo procesas.
Metas apversti vištą ir pakepti ją dar 15 minučių – šįkart su apsauga nuo vampyrų (česnakais).
Kol čirška višta, paruošiame padažą: pavogiau šiek tiek riebalų iš keptuvės, kur kepa paukštis, apkepiau juose pjaustytą svogūną, užpyliau sultiniu, užkaitinau bei sudėjau smulkintą kalendrą su pomidorais savo sultyse (maniškiai buvo smulkiai pjaustyti).
Paruoštu padažu užpilame vištą ir patroškiname viską kartų dar truputį, kad tikrai neliktų jokios salmoneliozės.