„Boerenkoolstamppot“: olandiškas žiemos patiekalas tiems, kam nusibodo bulvių košė su kotletais
Ingredientų paruošimas:15 m
Gaminimas:30 m
Viso:45 m
Porcijos:4
Kuchnia:olandų 🇳🇱
Patiekalas:pietūs vakarienė

„Boerenkoolstamppot“: olandiškas žiemos patiekalas tiems, kam nusibodo bulvių košė su kotletais

Evelina

  

Lapiniai kopūstai (angliškai žinomi „kale“ vardu) daugumai mūsų asocijuojasi su sveikuolių glotnučiais ar veganų salotomis hipsteriškoje kavinėje. Tačiau olandai juos naudoja jau nuo seno ir ganėtinai ūkiškai – sukišdami į bulvių košę. Mane dar pamokė, kaip bulves ir lapinius kopūstus paruošti puode vienu metu taip, kad išliktų visi mums žiemos metu taip reikalingi vitaminai. Kopūstas taip pat išlieka neperviręs, nes gaminamas garuose. Nyderlanduose tokią košę jie patiekia su specialia dūmo skonio „rookworst“ dešra iš plastikinio pakelio, bet Lietuvoje siūlau tiesiog naudoti mėgstamas dešreles arba senas geras sardeles. Kas nors jas dar perka?

Jums reikės:

  • 1 kg bulvių;
  • 0,5 kg susmulkintų lapinių kopūstų;
  • 1 olandiškos „rookworst“ dešros ar pageidaujamo dešrelių pobūdžio gaminio;
  • 200 ml pieno;
  • 100 g sviesto;
  • druskos;
  • pipirų

„Gravy“ padažui:

  • 250 ml jautienos sultinio;
  • šaukštelio česnakų miltelių;
  • pusės šaukštelio svogūnų miltelių;
  • gabaliuko sviesto;
  • šaukšto miltų

Eiga:

  1. Nuplaukite, nuskuskite ir panašaus dydžio gabalais supjaustykite bulves. Virkite bulves apie 20 minučių pasūdytame vandenyje.
  2. Lapinius kopūstus galite apvirti atskirame puode arba uždėti juos ant verdančių bulvių ir garuose kartu su bulvėmis troškinti apie 15 minučių. Ten pat galima troškinti ir dešreles. Arba tiesiog naudokitės nurodymais ant pakelio.
  3. Jei puode su bulvėmis liko vandens, nupilkite jį. Sutrinkite bulves ir lapinius kopūstus su pašildytu pienu bei sviestu. Įdėkite druskos ir pipirų pagal skonį.
  4. Padažą ruoškite keptuvėje. Ištirpinkite sviestą ir sumaišykite jį su miltais. Kai sulauksite pastos struktūros masės, supilkite sultinį ir virkite žemoje temperatūroje iki pageidaujamos konsistencijos. Įberkite česnakų ir svogūnų miltelius.
  5. Bulvių košę su lapiniais kopūstais patiekite su dešrele ir „gravy“ padažu. Populiaru bulvių košėje padaryti „duobę“ ir padažą supilti į ją.

Straipsnis skelbtas 15min.lt

Facebook Pinterest Reddit Twitter

Tęsk storėjimą su žemiau esančiais receptais:

Olandiškas „Hutspot“ „Hutspot“
Keptuvėje gaminamas kugelio, bulvių košės ir bulvinio blyno hibridas su siurprizu viduje – jums reikės tik 4 ingredientų Bulvių pyragas
Kepenėlės balzaminiame padaže Kepenėlės
Viščiukas tabaka su bulvių ir moliūgų koše Viščiukas 'tabaka'