Maisto nešvaistymas šventiniu laikotarpiu

Maisto nešvaistymas šventiniu laikotarpiu

Evelina

  

Tiek Kalėdas, tiek Kūčias ne kartą teko švęsti pas mamas, uošvienes, močiutes ar kaimyno trečios eilės pusseseres. Galbūt tai kadaise buvusio nepritekliaus vaisius, o gal – noras pasirodyti dosniems: whatever the reason – stalai nuo gardžių vaišių lūždavo kiekvieną kartą. Bet po kokių trijų dienų net ir geriausios vaišės tampa gerokai pabodusios, o išmest tai juk gaila. Baba juk investavo ir į geresnę silkutę, o mama įmantresnius ūkininko kopūstus pirko už jautienos išpjovos kainą.

Jei šventės vyksta mano namuose, stengiuosi viską apskaičiuoti idealiai – kad nieko nepritrūktų ir maisto liktų galbūt tik pusryčiams. Žinoma, pasitaiko visko, tad dalinuosi keliomis savo idėjomis.

1. Keptos žuvys.

Mano šeimos favoritas – karpis, tiesiog apvoliotas miltuose ir keptas keptuvėje. Dumblių heiteriai, apeinam postą. Taip pat pastaruoju metu ant stalo tenka aptikti ir kokį lašišos šmotą, keptą orkaitėje, o kartais net ir egzotiškesnių variantų kaip sviestažuvė. Ką geriausio nuveikti su ne itin išvaizdžiais tokių žuvų likučiais? Nukaulinti ir pasigaminti bulvių mišrainę su žuvimi, majonezu arba aliejumi, agurkėliais ir gal kokiu žalumynu. Tikrai nepakenks ir pvz., kiaušiniai. Kitas variantas – žuvies pyragas sluoksniuotoje tešloje. Puikiai sueitų ir koks kyšas. Persidirbti ar nakvoti virtuvėje čia tikrai nereikės. Sluoksniuotos tešlos rasime visur, o tinkamų ingredientų – kiekviename šaldytuve (išskyrus studento).

2. Kūčiukai.

Sorry, chebra, bet šie tradiciniai tešlos gumulai, deja, nėra mano arbatos puodelis. Nebent juos švelniai paniekinsite ir paversite kūčiuku „Tinginiu“. Kūčiukus kažkiek pasmulkinkite, o toliau vadovaukitės savo mėgstamu „Tinginio“ receptu. Į savo „Tinginį“ visada įdedu sūdytų žemės riešutų. Kartais išdrįstu pagąsdint žmones ir razinomis.

3. Silkė.

Įvairių silkių patiekalų rasi bene ant kiekvieno Kūčių stalo. Aš jų randu tiek, kad pavalgau vien nuo vaizdo. Bet tai o kur visa tai vėliau kišti? Pasigaminti užtepėlę! Tikrai nuostabi gausis iš silkės su keptais ar marinuotais grybais. Jei tekstūra nesigavo pakankamai kreminė, įdėkite šiek tiek baltųjų marinuotų pupelių. Kai viską sumalsite, greičiausiai net gausite kokį nors kulinarinį apdovanojimą. O šią užtepėlę patiekę ant BOČIŲ duonos, su visu jos kmynišku vaibeliu, tarp valgytojų sulauksite tokios sėkmės, kad kitais metais net nieko nesikviesite, kad tik nereiktų dalintis.

Facebook Pinterest Reddit Twitter

Tęsk storėjimą su žemiau esančiais receptais:

Estiška silkės šaltiena Silkės šaltiena
Grikiai su be lukšto virtu kiaušiniu ir silke Grikiai pusryčiams
Viščiukas tabaka kitaip Viščiukas tabaka
Dešrelės aštuonkojis Dešrelės aštuonkojis