Ant stalo sugrąžinau savo vaikystės siaubą – kotletus baisiajame miltiniame padaže!
Pamenu, mama liepė „suvalgyti mėsytę“ ir, jei noriu, „palikti bulvių košę“. Tai aš, mažoji
gudruolė, užkasiau tuos kotletus po bulvių košės paklode ir taip apsimečiau, kad tuos
baisiuosius kotletus suvalgiau. Mama mano kėslus atsekė labai greitai – kai reikėjo išmesti
mano lėkštės likučius į šiukšliadėžę.
Praėjus beveik 30 metų, panašiems kotletams galiausiai pribrendau ir savanoriškai
pasigaminau. Receptą nusižiūrėjau nuo Ilonos Juciūtės, o pastaroji – nuo Dainos Bosas. Aš
pridėjau keletą korekcijų nuo savęs ir štai turime puriuosius kotletus, baltąjį padažą su
morkomis, tradicinę žirnelių ir majonezo sriubą ir tarkuotų morkų su česnaku.
Jums reikės:
Kotletams:
500 g faršo (aš naudojau jautieną ir smulkiai pjaustytą kiaulienos šoninę; galite
maišyti jautieną su kiaulieną ar naudoti turimą faršą);
1 tarkuoto svogūno;
1 kiaušinio;
200 ml pieno;
šaukštelio paprikos miltelių;
šaukštelio česnakų miltelių;
druskos;
pipirų;
3 šaukštų miltų;
aliejaus kepimui
Paprastesniam Bešamelio padažui (dariau kiek skurdesnį ir skystesnį nei standartinis):
morkų salotos (tarkuotos morkos, skiltelė česnako, šaukštas acto, šiek tiek cukraus,
šiek majonezo, druska, pipirai)
Eiga:
Visus kotletams skirtus ingredientus sumaišome, suformuojame kotletus ir
apkepiname keptuvėje. Neišsigąskite skystos kotletų masės – taip ir turi būti!
Atsikirame puode paruošiame baltąjį padažą: pakaitintą sviestą sumaišome su miltais
iki vientisos masės. Gautą masę užpilame karštu pienu, įdedame druskos bei pipirų ir
kaitiname nuolat maišydami kelias minutes.
Kotletus, kartu su baltuoju padažu, sudedame į troškinimui skirtą puodą ir viską
patroškiname uždengus dangčiu apie 30 minučių 140 C temperatūroje.
Kol troškinasi, ruošiame pageidaujamus garnyrus. Maniškiame konservuotų žirnelių
indelyje buvo ir morkyčių, tad jos nukeliavo troškintis kartu su kotletais.
Skanaus!