Netikras zuikis
Ingredientų paruošimas:20 m
Gaminimas:1 h
Viso:1 h 20 m
Porcijos:6
Kuchnia:lietuvių 🇱🇹
Patiekalas:pietūs vakarienė

Netikras zuikis

Eglė Sakalauskienė

Šitas receptas – mano anytos. Ji Velykoms ir kitokioms didesnėms šventėms dažnai kepa tokį zuikį. Ausų darymas iš lauro lapų nebūtinas – man ir taip gražu ir skanu.

Jums reikės:

  • 1 kg kiaulienos faršo (arba 0,5 kiaulienos ir 0,5 kalakutienos)’
  • 2 kiaušinių;
  • 2 svogūnų;
  • 2 šaukštai bulvių krakmolo;
  • 3 šaukštų džiūvėsėlių;
  • 200 g džiovintų slyvų arba 3 virtų kiaušinių įdarui;
  • 1 valgomas šaukšto aliejaus;
  • 100 g grybų;
  • 50 g sviesto;
  • 200 g grietinės;
  • druskos;
  • pipirų

Eiga:

  1. Sutarkuokite 1 svogūną bulvine tarka arba supjaustykite labai, labai smulkiai *
  2. Kiaulienos faršą sumaišykite su tarkuotu svogūnu, kiaušiniais, džiūvėsėliais ir krakmolu, pagal skonį įberkite druskos ir pipirų. Maišymas kombainu pagerina reikalą, nes kuo vientisesnė masė, tuo geriau.
  3. Pasiruoškite įdarą: pakepinkite ant nedidelio kiekio aliejaus 0,5 svogūno, sudėkite supjaustytas džiovintas slyvas arba kiaušinius, įdėkite žiupsnį druskos ir išmaišykite. Aš kartais dedu ir slyvas, ir kiaušinius.
  4. Iš faršo padarykite didelį storą blyną, į vidurį sudėkite įdarą ir suformuokite didelį kepalą/cepeliną.
  5. Įdėkite jį į riebalais išteptą kepimo skardą aukštomis pusėmis, įpilkite 0,2 l vandens.
  6. Kepkite 1 valandą 200 ° C temperatūroje.
  7. Kas 15 minučių užpilkite dar 0,2 l vandens.
  8. Grybų padažui ant sviesto kepkite smulkintą 0,5 svogūno ir grybus kol gražiai pagels, tuomet sudėkite grietinę ir kepkite dar 1 minutę. Jei reikia, įberkite pipirų ir druskos.
  • Patarimas: nulupkite svogūną ir prieš tarkuodami padėkite jį į šaldiklį mažiausiai 30-60 minučių. Bus mažiau ašarų ir lengviau sutarkuoti.
Facebook Pinterest Reddit Twitter

Tęsk storėjimą su žemiau esančiais receptais:

Užkepti švilpikai su faršu ir sūriu Švilpikai
Bobausiai su smidrais ir olandišku padažu Bobausiai su smidrais
Čičinsko kepsniai – nostalgija dvelkiantis skanėstas iš Panevėžio Čičinsko kepsniai
Bulvinės bandos ant kopūstlapio su grietinės ir šoninės padažu Bulvinės bandos