Kai gatvės dūzgesys tolsta prisiminimuose lyg aidas tolimo griaustinio, belieka jį priartinti maistu. Šiandien #GastroHedonistas serviruoja, ko gero, populiariausio gatvės maisto Tailande – Pad Thai (keptų ryžių makaronų – VLKK past.) receptą.
Džiaugiuosi ir keliu kepurę, nes šio patiekalo plonybių klausimais pakonsultavo mano klasiokas nuo 2C Eugenijus. Jis – bene daugiausiai Pad Thai namuose iškepęs man žinomas vilnietis.
Jums reikės:
90 g ryžių makaronų;
2 v. š. aliejaus;
2 v. š. tamarindų pastos;
2 v. š. rudojo cukraus;
4 a. š. žuvies padažo;
1 vnt. šalotinio svogūno;
4 skiltelių česnako;
100 g ypač kieto tofu;
1 vnt. žaliosios citrinos;
75 g žemės riešutų;
1 vnt. raudonų čili pipirų;
1 žiupsnelio maltų baltųjų pipirų;
100 g vištienos;
1 vnt. kiaušinių;
100 g pupelių daigų;
dekorui – kalendros lapelių
Eiga:
Gaminant Pad Thai, kaip ir visus patiekalus wok’e, veiksmas vyskta labai greitai, todėl būtina pasiruošti visus ingredientus iš anksto. Pradedam nuo makaronų, juos pamerkiam drungname vandenyje. Kol susiruošime kitus ingredientus, jie bus išmirkę tiek, kad būtų lankstūs, bet ne minkšti. Viena didžiųjų nuodėmių gaminant Pad Thai – sukiužę makaronai. Nenusidėkit!
Smulkiai sukapojam česnaką ir šalotą. Smulkiais kubeliais supjaustom tofu. Viską atidedam į vieną indelį.
1 cm kubeliais supjaustom vištieną, atidedam.
Mažam dubenėlyje pasiruošiam padažą: sumaišom tamarindų pastą, sultis iš pusės laimo, cukrų ir žuvies padažą.
Įprastai Pad Thai kepamas wok keptuvėje, bet jei tokios neturite, puikiai tiks ketaus keptuvė ar storadugnis puodas. Svarbu juos gerai įkaitinti. Patiekalas gaminamas ant smagios kaitros. Pirmiausia, sausoje keptuvėje paskrudiname žemės riešutus. Kepam ~5 minutes vis pamaišant. Atidedam šonan. Tada kliūstelim šlakelį aliejaus ir apkepam vištieną, tik kol pakeis spalvą. Vėlgi, atidedam šonan. Vietoj vištienos neretai naudojamos krevetės, tai ir jūs nevenkit. Procesas čia su jom – toks pats, kaip su vištiena.
Pasiruošimai baigti, nupilam makaronų vandenį ir važiuojam su Pad Thai. Įkaitinton keptuvėn šliūkštelim aliejaus, beriam česnaką, šalotą ir tofu. Intensyviai maišome, kad neprikeptų. Kai šalotai pradeda rusti, sudedam makaronus. Pilame padažą, čiliukus ir vis maišom. Jei keptuvėje laikosi skystimas – trūksta kaitros, užmetam anglių.
Makaronus pastumiam šonan, atlaisvindami vieną keptuvės kraštą kiaušiniui. Įmušam jį ir maišom mentele, kol iškeps. Tuomet sumaišom su makaronais. Juos paragaujam. Jei per kieti – kliūstelim šlakelį vandens. Jei tinkami – suberiam vištieną (arba krevetes) ir pupelių daigus, pabarstom baltais pipirais, gerai išmaišom, paragaujam, ar višta sušilo, ir voilà!
Serviruojant apibarstom kepintais žemės riešutais ir plėšyta kalendra, patiekiame su laimo skiltele.