Ingredientų paruošimas: | 10 m |
Gaminimas: | 45 m |
Viso: | 55 m |
Porcijos: | 6 |
Kuchnia: | europiečių |
Patiekalas: | pietūs vakarienė |
Mononatrio glutamatas (E621) – daugumos peikiamas, kontroversiškas, bet visiškai sveikatai nepavojingas skonio stipriklis. Galite ginčytis, welcome! Bet, kaip dar 1999 metais žurnalui „The Guardian“ rašė Jeffrey Steingarten, jei mononatrio glutamatas yra toks kenksmingas žmonėms, kodėl Kinijos gyventojai nevaikšto su nuolatiniu galvos skausmu?
Unikalus jo skonis, dar žinomas kaip „umami“, yra vienas iš penkių pagrindinių skonių, atrastas palyginti neseniai, bet visų mėgstamas ir trokštamas. Kai viename Azijos prekybos centre pamačiau glutamato miltelius, supratau, kad atėjo metas ir man su jais paeksperimentuoti.
Netrukus buvau perspėta draugo: „Būk atsargi, priprasi, nes su juo tikrai viskas skaniau!“
Šie milteliai labiausiai sodrina mėsos, jūrų gėrybių, daržovių ir kiaušinių patiekalus bei puikiai tinka padažams, todėl nusprendžiau gaminti vištos sparnelius, o miltelius suberti į mano paruoštą prieskonių mišinį.
Sparnelius specialiai dariau ne itin prieskoniuotus, kad tikrai pajausčiau glutamato kerus. Todėl šiandien jokių rūkytų paprikų, sojų, medaus ar barbekiu padažų nebus. Naudosiu tirpdytą sviestą, česnaką, druską, pipirus ir šiek tiek saldžiosios paprikos miltelių.
Iškepusius sparnelius padalijau į dvi lėkštes ir pateikiau ragautojams. Nors pati didelio skirtumo nejaučiau, visi atspėjo, kuri porcija yra pagerinta glutomatu.
Išvada?
Stebuklingi milteliai tikrai sustiprina skonį, bet stebuklo nepadaro, nes maistas skanus ir be jų. Gal dėl to, kad moku gamint ir nemėgstu prėskų patiekalų, nejaučiu staiga atsiradusio poreikio barstyti jį visur.
Neabejoju, kad prie mononatrio glutamato nepriprasiu ir jis niekada netaps tokiu populiariu prieskoniu mano virtuvėje, kokiu yra druska.
Straipsnis skelbtas 15min.lt