Ingredientų paruošimas: | 10 m |
Gaminimas: | 30 m |
Viso: | 40 m |
Porcijos: | 6 |
Kuchnia: | sovietų uzbekų 🇺🇿 |
Patiekalas: | pietūs vakarienė |
Iki karantino neblogai trendino tikrieji, uzbekiški (ar ir iš kur jie ten kilę?) plovai su biriais ryžiai ir tūkstančio prieskonių sąrašu. Be abejo, kepti kazane. Vis tik karantinui įsisiautėjus, grupėje „Karantino kuchnia“ ėmiau vis dažniau pastebėti žmonių ilgesį plovui iš mokyklos valgyklos. Tikrai visi esame jo ragavę per pietų pertrauką. Mano mokykloje jo kaina siekė net 2,50 Lt, todėl tik retkarčiais leisdavau sau prabangą pasimėgauti juo vietoje bandelių už šem centų.
Mokyklą baigiau prieš beveik porą šimtų mėnesių, bet tik dabar pagaliau ryžausi atkartoti nepamirštamą mokyklos valgyklos plovą. Plovą gaminau tikrai ne iš akies. Apklausos pagalba sužinojau visas šio plovo subtilybes ir gaminau viską nuoširdžiai pagal receptą.
Keletas aspektų, kuriuos sužinojau iš grupės narių: - Ryžiai būtinai turi būti pigiausi. Neperplauti. Pervirti. Pirkau pačius pigiausius, kokius radau. - Mėsa taip pat privalo būti pigiausia. Tačiau, pasak kai kurių skaitytojų, autentiškiau naudoti „nuo mėsos nupjautus likučius, nes mėsa keliauja namo su virėjomis“. Ant mėsos, beje, būtinai turi būti kažkiek lašinio. Tam pritarė dauguma skaitytojų. Reziumė: šiam patiekalui idealiausiai tinka bet kokia paskutinės kategorijos kiauliena arba vakarykštis kiaulienos guliašas, nuplautas po kranu. Aš rekomenduoju naudoti šias mėsas: kiaulės pažandė, kiaulės paslėpsniai, kiaulienos sprandinė, kiaulienos mentė. Man pačiai pavyko gauti tik šaldytos kiaulienos nugarinės, turinčios šiek tiek lašinių. Prabangu, bet pigiau ir prasčiau neradau. - Kečupas – ne mažiau svarbus šiame patiekale nei ryžiai ar mėsa. Be abejo, renkamės pigiausią.
Skanaus! Man, beje, tikrai buvo skanu. Rekomenduoju pirmą dieną išvalgyti visą mėsą kartu su plovu, o kitą – likučius naudoti kaip garnyrą prie kažko naujo arba pakepinti juos keptuvėje ir patiekti kartu su keptu kiaušiniu.
Straipsnis skelbtas 15min.lt