„Caldo de Costilla“ – kolumbietiška jautienos sriuba
Evelina
Ši sriuba dar žinoma „levantamuertos“ vardu, kas reiškia „mirties žadintoja“. Ją populiaru valgyti pusryčiams ir pagirių metu. Saviškę sunaikinau vakarienei, nors ir dievinu sriubas bet kuriuo paros metu.
Pastaba: nei viename mano skaitytame recepte neapkepa jautienos kaulų, nors aš galvoju, kad kitą kartą pamėginsiu juos pradžioje trumpai pačirškinti. Kadangi man trūko skonio, papildomai dėjau šviežio raudonėlio ir keletą lauro lapų. Sriuba tapo itin skani pastovėjusi apie 12 valandų šventoje ramybėje.
Jums reikės:
1 kg jautienos šonkaulių;
3,5 l vandens;
1 šaukštelio kumino;
0,25 šaukštelio „achiote“ miltelių (jie beveik neturi skonio ir dedami dėl spalvos – keiskite juos šafranu ar paprika);
6 skiltelių česnako;
1 susmulkinto svogūno;
4 nuskustų bulvių;
saujos šviežios susmulkintos kalendros;
druskos;
pipirų;
2 nuskustų ir stambiai supjaustytų morkų (nebūtina);
Sudėkite šonkaulius, kuminą, „achiote“, druską, pipirus į vandeniu pripildytą puodą. Užvirinkite. Tuomet sumažinkite ugnį ir ant mažos ugnies virkite sriubą apie valandą. Man patinka virti ilgiau, kad mėsa tikrai kristų nuo kaulų.
Blenderiu sutrinkite svogūną ir česnaką (reikės trupučio vandens). Gautą masę supilkite į sriubą ir virkite dar apie pusvalandį.
Sudėkite didžiąją kalendros dalį į sriubą (likutį palikite serviravimui). Į puodą taip pat keliauja morkos ir bulvės. Viską virkite dar pusvalandį (kol išvirs bulvės – maniškės turi būti minkštos).