Senas geras jautienos guliašas su bulvių koše
Ingredientų paruošimas:20 m
Gaminimas:3 h 30 m
Viso:3 h 50 m
Porcijos:4
Kuchnia:vengrų 🇭🇺
Patiekalas:pietūs vakarienė

Senas geras jautienos guliašas su bulvių koše

Evelina

  

Šiandien gaminame seną gerą guliašą. Šis patiekalas turbūt senesnis, nei galvojote, – Vengrijoje piemenys jį skanavo jau IX amžiuje! Tuo metu išvirtą ir pagardintą mėsą išdžiovindavo saulėje, supakuodavo avies skrandyje, o, atėjus laikui valgyti, ją tiesiog užpildavo karštu vandeniu. Greita kaip „bomžpakis“!

Vengriški paprikos milteliai laikomi būtinybe gaminant autentišką guliašą, bet šįkart apsiribokime turima paprika. Aš štai, pavyzdžiui, naudojau rūkytą papriką, nes kitokios neturėjau. Na, ir ką? Labai puikiai tiko!

Daržovėmis ir pagardais čia irgi galima varijuoti. Ar naudosite šviežius pomidorus, ar sukapotus konservuotus, ar pomidorų pastą – tik jūsų reikalas. Patiekalas – gana žiemiškas, tad šviežių, plastiko skonio, pomidorų čia nenaudočiau.

Savo gana paprastą guliašo receptūrą papildžiau, taip vadinamu, „Džentelmeno E621“ – keliais rūkytos dešros gabaliukais, pora stiebų saliero, čiobreliais ir šaukšteliu kumino miltelių. Recepte jų neminėsiu, nes „Džentelmeno E621“ ingredientai nėra pirmos būtinybės.

Mėsos troškinius man skaniausia patiekti su bulvių koše, todėl pridėsiu ir šiuo metu mano namuose pamėgtos bulvių košės receptą.

Jums reikės:

  • 2 supjaustytų svogūnų (tiks bet koks patinkantis supjaustymo būdas – vis tiek troškinį virsime tol, kol svogūnai nebeprimins svogūnų);
  • 4 česnako skiltelių;
  • 500 g kubeliais supjaustytos jautienos;
  • 1 nuluptos ir stambiai supjaustytos morkos;
  • 2 šaukštelių sviesto;
  • 1 šaukšto miltų;
  • 500 ml jautienos sultinio (iš bėdos – tiesiog vandens);
  • 1 šaukštelio paprikos miltelių;
  • 180 g susmulkintų pomidorų savo sultyse;
  • druskos;
  • pipirų

Bulvių košei reikės:

  • 1 kg bulvių;
  • Apie 50 ml pieno;
  • 50 g sviesto;
  • druskos;
  • pipirų – dosniai

Eiga:

  1. kaitintoje keptuvėje ištirpiname sviestą. Jame kelias minutes apkepiname jautienos kubelius. Užbarstome miltų, pamaišome ir pakepiname dar kelias minutes.
  2. Į jautienos jovalą sudedame svogūnus, česnakus ir morką.
  3. Sudedame kitas naudojamas daržoves, jei tokių yra (pvz., salieras ar paprika).
  4. Sudedame pomidorus.
  5. Viską užpilame sultiniu ir ilgai bei nuobodžiai troškiname žemoje temperatūroje. Kartais pamaišome. Norėjau, kad mėsa tirptų burnoje, bet plėšytos jautienos nenorėjau. Mano pageidaujamas rezultatas troškinosi apie 3 valandas.
  6. Kol troškinasi jautiena, paruošiame bulvių košę.
  7. Nuskustas bulves supjaustome vienodomis dalimis ir verdame apie 25 minutes.
  8. Karštas bulves sutriname kartu su sviestu ir pienu (pašildytu). Įberiame druskos pagal skonį bei daug šviežiai maltų juodųjų pipirų. Seniau naudodavau žymiai daugiau sviesto ir mažiau pipirų, bet dabar pamilau šį paprastą, bet seilę varvinantį, metodą.

Straipsnis skelbtas 15min.lt

Facebook Pinterest Reddit Twitter

Tęsk storėjimą su žemiau esančiais receptais:

Kepenėlės balzaminiame padaže Kepenėlės
Keptuvėje gaminamas kugelio, bulvių košės ir bulvinio blyno hibridas su siurprizu viduje – jums reikės tik 4 ingredientų Bulvių pyragas
Tobuli švediški mėsos kukuliai ir bulvių košė su majonezu Švediški kukuliai
„Boerenkoolstamppot“: olandiškas žiemos patiekalas tiems, kam nusibodo bulvių košė su kotletais „Boerenkoolstamppot“