Kebabo giminaitis – „gyra“: su vištiena, daržovėmis ir naminiu dzadzikiu
Evelina
Atraskite Graikiją savo „kuchniose“ su kebabo giminaičiu „gyros“ (tarti reikia „jiros“). Mano siūloma versija gaminama su vištienos filė arba vištienos šlaunelių mėsa, daržovėmis ir naminiu dzadzikiu – praktiškai sveikas maistas.
Tereikia atsisakyti pitos, ko pati nedariau, ir kaipmat tapsite skinny bitch. Visas patiekalo grožis slypi jogurtiniame mėsos marinate, kuris ją suminkština ir suteikia švelnų skonį. Toks marinatas turbūt tiktų ir šašlui. Pamarinuotą vištieną galima kepti keptuvėje, orkaitėje ar ant lauko kepsninės. Aš pasirinkau keptuvę.
„Gyros“ su vištiena, keptomis ir šviežiomis daržovėmis bei naminiu dzadzikiu
Vištienai reikės:
0,5 kg vištienos šlaunelių mėsos, krūtinėlės arba filė;
alyvuogių aliejaus kepimui;
0,2 kg graikiško jogurto;
1 citrinos sulčių;
2 šaukštų acto (aš naudojau obuolių);
1 šaukšto džiovintų raudonėlių;
3 pasmulkintų česnako skiltelių;
druskos ir pipirų pagal skonį
Dzadzikiui reikės:
1 tarkuoto ilgavaisio agurko;
šaukštelio druskos;
šaukštelio alyvuogių aliejaus;
0,3 kg graikiško jogurto;
4 česnako skiltelių;
šaukštelio acto (vėl naudojau obuolių);
1 smulkiai pjaustyto pomidoro (nebūtina, bet aš norėjau šio paturbinimo)
Taip pat reikės:
pitos paplotėlių;
1 žalios pailgai supjaustytos paprikos;
1 mėlynojo svogūno, supjaustyto išilgai;
alyvuogių pateikimui
Eiga:
Pradžioje užmarinuojame mėsą, o tada imsimės kitų darbų. Dideliame inde sumaišome visus ingredientus iš „Vištienai reikės“ dalies. Išskyrus aliejų. Marinuojame bent jau valandą. Galima laikyti per naktį. Be abejo, šaldytuve. Atėjus laikui, kepame vištieną pasirinktu būdu.
Ruošiame dzadzikį. Dideliame inde sumaišome druską, actą ir aliejų. Įspaudžiame česnako ir gerai sumaišome. Sudedame agurką, pomidorą (jei naudojame) ir jogurtą. Viską vėl sumaišome ir palaikome šaldytuve. Skaniausia – spėjus šaltai palaikyti porą valandėlių.
Kol kepa mėsa, orkaitėje pašildome pitos paplotėlius. Dalį paprikos ir svogūnų kepiau kartu su višta, dalį pateikiau šviežiai.
Ant pašildytos pitos tepame dzadzikį, sudedame keptą vištieną ir daržoves. Pateikiame su alyvuogėmis. Pageidautina su graikiškomis, pamarinuotomis kalamatos alyvuogėmis. Tradiciškai jas marinuoja su raudonojo vyno actu, jūros druska ir vandeniu, bet šaukštas aliejuko irgi dar niekam nepakenkė.